Nieuws

Opening Guynemerpaviljoen Poelkapelle
Foto 1/14
Aankomst voor de officiële opening van het Guynemerpaviljoen in Poelkapelle
Opening Guynemerpaviljoen Poelkapelle
Foto 2/14
Sfeerbeeld voor aanvang van de officiële opening van het Guynemerpaviljoen in Poelkapelle
Fotowand Guynemerpaviljoen Poelkapelle
Foto 3/14
Fotowand in het Guynemerpaviljoen in Poelkapelle
Toespraak dhr. Mark Andries
Foto 4/14
Toespraak van dhr. Mark Andries, kabinetschef minister-president Geert Bourgeois - herdenkingen Eerste Wereldoorlog
Jo Lottegier, Patrick Devoogdt en Geert Woussen
Foto 5/14
Geert Woussen (rechts) overhandigt een schilderij aan Patrick Devoogdt (midden) onder het goedkeurend oog van Jo Lottegier (links)
An Parrein en familie
Foto 6/14
Een familielid van An Parrein overhandigt haar een aantal Guynemergerelateerde foto's
Toespraak Luc Vanbeselaere
Foto 7/14
Luc Vanbeselaere neemt het woord - van links naar rechts op de foto: Marleen Soete, Mark Andries, Luc Vanbeselaere, An Parrein, Patrick Devoogdt en twee van hun drie zonen
Geschenken van Luc Vanbeselaere voor het gezin Devoogdt-Parrein
Foto 8/14
Luc Vanbeselaere bedenkt het gezin Devoogdt-Parrein met een aantal passende geschenken
Officiële opening Guynemerpaviljoen
Foto 9/14
Een plechtig moment: met het doorknippen van het lint wordt het Guynemerpaviljoen officieel voor geopend verklaard
Zicht op de replica van de Morane-Saulnier Type L (Parasol)
Foto 10/14
Zicht op de door het VTI van Ieper gebouwde replica van de Morane-Saulnier Type L (Parasol)
Gidsbeurt doorheen het Guynemerpaviljoen onder leiding van Johan Vanbeselaere
Foto 11/14
Gidsbeurt doorheen het Guynemerpaviljoen onder leiding van Johan Vanbeselaere
Op niveau -1 kunnen verhalen van piloten uit de tijd van Guynemer worden beluisterd
Foto 12/14
Op niveau -1 van het Guynemerpaviljoen kunnen onder meer verhalen van piloten uit de tijd van Guynemer worden beluisterd
Receptie ter gelegenheid van de officiële opening van het Guynemerpaviljoen
Foto 13/14
Receptie ter gelegenheid van de officiële opening van het Guynemerpaviljoen
Avondzicht van het Guynemerpaviljoen en het Guynemermonument in Poelkapelle
Foto 14/14
Avondzicht van het Guynemerpaviljoen en het Guynemermonument in Poelkapelle

Opening Guynemerpaviljoen Poelkapelle

Op vrijdag 16 maart 2018 om 19 uur vond in Poelkapelle de officiële opening plaats van het Guynemerpaviljoen een museum ter nagedachtenis van Georges Guynemer, de Franse piloot die in 1917 met zijn gevechtsvliegtuig boven Poelkapelle verdween. Het gloednieuwe museum bevindt zich vlak naast de rotonde waarop het Guynemermonument prijkt en herbergt onder meer een door het VTI van Ieper gebouwde replica van de Morane-Saulnier Type L (Parasol), een van de vliegtuigen waarmee Guynemer gevlogen heeft.

Met man en macht was keihard doorgewerkt om het museum klaar te krijgen tegen de opening en alhoewel er onder andere aan de buitenkant nog wat werk te verrichten valt, werd de deadline gehaald om de talrijk aanwezige genodigden een mooie eerste indruk van het Guynemerpaviljoen te geven.

Jo Lottegier van de Dienst Toerisme van Langemark-Poelkapelle leidde het officiële gedeelte van de avond in goede banen en kondigde de verschillende sprekers aan, namelijk Patrick Devoogdt (samen met zijn vrouw An Parrein initiatiefnemer van het project), schepen Marleen Soete en Mark Andries (kabinetschef minister-president Geert Bourgeois herdenkingen Eerste Wereldoorlog).

Daarna namen nog een aantal mensen het woord om een dankwoordje uit te spreken. Geert Woussen (die lesgeeft aan het VTI te Ieper en meegebouwd heeft aan de replica) overhandigde een schilderij aan Patrick Devoogdt. Ook een zoon van Patrick en An wou zijn ouders bedanken en feliciteren met het verwezenlijken van hun project. Een familielid van An Parrein overhandigde haar een aantal foto’s gelinkt aan Guynemer. En Luc Vanbeselaere van het Guynemercomité bedacht de vijf leden van het gezin Devoogdt-Parrein met een passend geschenk. Vervolgens werd met het doorknippen van het lint het Guynemerpaviljoen officieel voor geopend verklaard.

Onder begeleiding van de twee gidsen / broers Luc en Johan Vanbeselaere (deze laatste geeft eveneens les aan het VTI in Ieper en hielp ook meebouwen aan de replica) werden de aanwezigen in twee groepen op sleeptouw genomen doorheen het drie verdiepingen tellende museum, waarna er in een gemoedelijke en gezellige sfeer kon worden nagepraat met een hapje en een drankje.

Voor wie geïnteresseerd is in het Guynemerpaviljoen: meer info omtrent de locatie, openingsuren, tarieven ... kan onder meer teruggevonden worden op de door Design Sense vormgegeven vierluikfolder of website.